Kako prihranim s spletno telefonijo - Skypom? Odpri
Zadnja sprememba: 06.01.2015

Skype nudi brezplačno internetno telefonijo, če opravimo telefonski klic z računalnika na računalnik. V primeru opravljanja telefonskega klica na klasičen telefon pa je sicer klic plačljiv, vendar so cene telefonskih impulzov bistveno nižje, kot če bi klicali s klasičnega ali mobilnega telefona.

Program najdemo na internetni strani: http://www.skype.com. Ko program prenesemo, namestimo, se registriramo in imamo seveda vzpostavljeno povezavo z internetom, smo praktično pripravljeni na opravljanje klicev. Namestiti je potrebno le še strojno opremo, in sicer slušalke in mikrofon ter po možnosti še spletno kamero. Večina sodobnih prenosnih računalnikov ima potrebno strojno opremo že tovarniško vgrajeno v računalnik.

Skype je najprimernejši za podjetja, ki veliko sodelujejo s tujimi podjetji in kjer se večkrat pojavi potreba po dolgotrajnih telefonskih pogovorih ali po organizaciji telefonskih konferenc. V takšnih primerih lahko s Skype telefonijo podjetje očitno zmanjša stroške telefona, saj znotraj Skype programa (računalnik-računalnik) kličemo brezplačno, medtem ko za klicanje z računalnika na telefon plačamo minutne intervale po ceniku dostopnem na spletnem naslovu. Za opravljanje slednjih klicev (računalnik-telefon) je potrebno plačevati mesečno naročnino oziroma predhodno s kreditno kartico naložiti denar na Skype račun.

Da bi se izognili nevšečnostim, je priporočljivo, da pred uporabo Skypa poskrbimo za dobro protivirusno zaščito računalnika.

Prednosti in slabosti uporabe Skypa

PREDNOSTI
SLABOSTI
 • brezplačna telefonija oziroma nizki stroški za telefon, 
 • s pomočjo programa lahko tudi pisno komuniciramo (chat), 
 • enostavna uporaba, 
 • možnost videokonferenc, 
 • možnost pošiljanja dokumentov.
 • spreminjanje kakovosti zvoka,
 • lahko pride do zamika zvoka,
 • ob izpadu električne energije telefonija ni mogoča.

Kaj so prednosti spletnega bančništva? Odpri
Zadnja sprememba: 06.01.2015

Spletno bančništvo ima kar nekaj prednosti. Njegova uporaba lahko prihrani čas in tudi denar. Glavna prednost spletnega bančništva je, da lahko večino storitev, ki jih moramo sicer opraviti v banki, opravimo kar iz pisarne. Za to potrebujemo le dovolj zmogljiv računalnik, ustrezna gesla (certifikat, identifikacijska kartica, pametna kartica, pameten USB ključ) in internetno povezavo. Gesla pridobimo tako, da se oglasimo v bančni poslovalnici, kjer izpolnimo izjavo za pristop k spletnemu bančništvu. Za pristop je treba plačati enkratno pristopnino, nekatere banke pa zaračunavajo tudi mesečno nadomestilo za uporabo.

Banke prek spletnega bančništva ponujajo različne storitve 24 ur na dan. Podjetnik ima tako kadarkoli vpogled v stanje na svojem računu. Prek spleta lahko ceneje plačuje račune in položnice, opravlja plačila v tujino (ponekod tudi v tretje države), upravlja s sredstvi povezanih podjetij doma in v tujini in izdaja e-račune, torej račune, ki jih izdajatelj računa izda svojemu dolžniku.

Prednosti in slabosti spletnega bančništva za komitente

PREDNOSTI
SLABOSTI
 • Dostop od kjerkoli in kadarkoli (24/7),
 • nižje provizije,
 • pregledno poslovanje,
 • hiter pregled nad celotno ponudbo banke,
 • vse bančne storitve na enem mestu,
 • enostavna uporaba,

pravna zaščita (v Sloveniji ZEPEP).

 • Strošek pristopnine in mesečno nadomestilo za uporabo,
 • prekinitev delovanja zaradi infrastrukturnih okvar,
 • problem varnosti poslovanja.

Kje lahko pridobim spletni bančni račun? Odpri
Zadnja sprememba: 06.01.2015

Spletne račune lahko pridobite v skoraj vseh bankah. Za izdajo oziroma pridobitev spletnega bančnega računa se je potrebno oglasiti v poslovalnici posamezne banke, kjer imate oziroma želite imeti odprt vaš poslovni račun ter izpolniti in podpisati vlogo za uporabo elektronske banke. Nato od banke prejmete, navadno po priporočeni pošti, programski paket s programom oziroma druge namestitvene pripomočke in navodila za uporabo.

Za uspešno uporabo spletnega računa boste potrebovali osebni računalnik z novejšo programsko opremo (npr. Windows XP, 2000, Vista ali Windows 7) in internetno povezavo. Poskrbite tudi za ustrezno zaščito vašega računalnika z ustreznim protivirusnim programom, bodite pozorni na opozorila, ki jih izdajo banke o zlorabi spletnih računov ter skrbno hranite varnostno geslo, certifikat oziroma druge pripomočke, ki vam omogočajo dostop do spletne banke.

Zakaj moram imeti spletno stran? Odpri
Zadnja sprememba: 06.01.2015

Internetna doba je prinesla svoje, tako je spletna stran danes nuja vsakega podjetja. Čisto preprosto povedano, danes potrebujemo internetno stran preprosto že zato, da smo na trgu (na spletu).

Prednosti podjetja s spletno stranjo:
 • Na spletni strani lahko predstavite produkte ali storitve podjetja,
 • vaša ponudba je strankam dostopna non-stop (24ur/dan, 7dni/teden),
 • preko spletne strani lahko komunicirate s strankami (e-mail, skype, neposredno na spletni strani itd.),
 • s spletno stranjo se promovirate zastonj,
 • tu lahko objavite vaše reference,
 • spletna prodaja pomeni nižje stroške za podjetje,
 • z dobro spletno stranjo boste po vsej verjetnosti povečali dobiček podjetja,
 • spletna stran je lahko tudi vizitka podjetja,
 • preko spletne strani lahko obveščate svoje stranke.

Kako si lahko enostavno spletno stran izdelam sam? Odpri
Zadnja sprememba: 06.01.2015

Vsak podjetnik potrebuje spletno stran. Za profesionalno izdelavo spletne strani je priporočljivo izbrati strokovnjake, ki bodo izdelali programsko izvedljivo, grafično korektno, oblikovno estetsko ter vsebinsko zadovoljivo (z vašo pomočjo) spletno stran. Če pa smo na začetku podjetniške poti, kjer šteje vsak cent, pa si lahko osnovno spletno stran izdelamo tudi sami. Da bomo pri izvedbi izdelali čim manj napak, je priporočljivo, da upoštevamo spodnje smernice:

 1. Določimo cilji spletne strani. Ta cilj naj bo povezan s poslovnimi cilji podjetja.
 2. Izdelajte marketinško strategijo; če vam čas in denar dopuščata, izvedite tudi raziskavo in meritve.
 3. Natančno opišite ciljno skupino spletne strani. Kasneje, ko že imate izdelano spletno stran, izmenjajte reklame (banerje) z drugimi podobnimi spletnimi stranmi. Odličen način za privabljanje ciljnih obiskovalcev so namreč prav zunanje povezave.
 4. Poskrbite, da bodo obiskovalci vaše spletne strani postali vaši kupci oziroma vaše stranke. Napišite zanimivo vsebino, ki bo motivirala in animirala vaše obiskovalce.
 5. Kupite domeno ali najemite gostovanje. Letni zakup domene (.si, .com, itd.) stane okrog 20 €, gostovanje pa okrog 30 € letno.
 6. Ustvarite spletno stran. Možnosti, da si spletno stran ustvarite sami je veliko, uporabite lahko wordpressjoomlo ali še kaj enostavnejšega.
 7. Za oblikovanje spletnih strani ni  samo eno pravilo. Obstajajo pa napotki za grafično oblikovanje in optimiziranje spletnih strani, zato je zelo pomembno oblikovanje prepustiti podjetju, ki ima odlične grafične oblikovalce, programerje in strokovne tržnike z izkušnjami pri pisanju besedil. Samo nakup predloge in objava spletne strani nista dovolj in sta kratkoročna rešitev. Podjetnik si mora ustvariti prodajno besedilo, ki bo prepričalo obiskovalce.
 8. Spletno stran je potrebno optimizirati.
 9. Spletno stran je potrebno pravilno oglaševati.
 10. Pred objavo je potrebno spletno stran še testirati. Testiranje pa je priporočljivo tudi v nadaljnje. Vedno moramo preverjati, če delujejo spletne povezave, če je stran brez slovničnih napak, itd.
 11. Priporočljivo je, da obiskanost spletne strani tudi merimo ter s pridobljenimi statističnimi podatki analiziramo obiskanost spletne strani in jo poskušamo izboljšati. V veliko pomoč nam je lahko Google Analytics.

Zakaj moram spletno stran optimizirati? Odpri
Zadnja sprememba: 06.01.2015

Optimizacija spletnih strani je postopek, ki zahteva vsebinsko in tehnično optimizacijo spletne strani zaradi izboljšanja njenih pozicij na iskalnikih. Optimizacija spletne strani je zelo pomembna, saj lahko s to tehniko dvignemo pozicijo spletne strani v iskalnikih in iskalnih zadetkih. Še posebej pomembna in nujno potrebna je optimizacija takrat, ko ne najdemo svoje spletne strani na prvi ali vsaj na drugi strani med iskalnimi zadetki. Na primer, če imamo trgovino za prodajo nogavic, in če v iskalnik google vpišemo besedi trgovina in nogavice ter nismo med prvimi izbranci med zadetki, pomeni, da naša spletna stran ni optimizirana. Optimizacija nam omogoča večjo vidnost in boljše iskalne zadetke, tako da potencialni obiskovalci ali kupci najdejo tiste storitve, ki so na strani ponujene.

Študije so pokazale, da so iskalni zadetki izrednega pomena za pridobivanje novih obiskovalcev in strank. Z napačnimi ali nepravilnimi zadetki se lahko izgubi do 90 % obiska spletne strani. Prav tako samo 10 % ljudi med iskalnimi zadetki obišče drugo stran zadetkov, tretjo in vse nadaljnje pa skoraj nihče več. Še več, če vas je potencialni obiskovalec uspel najti na prvi strani zadetkov, se lahko zgodi, da se bo že po obisku vaše uvodne strani odločil stran zapustiti. Zato ni pomembna samo optimizacija spletne strani v spletnih iskalnikih, temveč tudi optimizacija same oblike in vsebine spletne strani.

Pozicija spletne strani na iskalnikih je pomembna, saj:
 • Velika večina obiskovalcev (okrog 90 %) pride do spletnih strani prek iskalnikov (Google, Yahoo, Najdi.si itd.),
 • okrog 80 % vseh klikov na iskalnikih se zgodi na prvi strani rezultatov iskanj,
 • če vaše spletne strani ni mogoče najti med prvimi tridesetimi zadetki, boste prek iskalnikov dobili na spletno stran le redke obiskovalce in
 • posledično, zaradi slabe pozicije izgubljate potencialne stranke ter velike prihodke, saj vas je na svetovnem spletu zelo težko najti.
 
Glavne koristi, ki vam jih prinese optimizacija so:
 • Povečanje obiska strani – optimizacija poveča število obiskovalcev, ki aktivno iščejo vaše storitve ali izdelke.
 • Promocija blagovne znamke – optimizacija strani poveča vidnost in prepoznavnost vaše blagovne znamke po celem svetu.
 • Dolgoročni učinki – dobro zasnovana in kvalitetno optimizirana spletna stran vam v primerjavi z oglaševanjem na klik dolgoročno zagotavlja visok položaj na iskalnikih.